Logo Cassa
Vanzari >> Apartament Casa Vila Spatii comerciale Teren Investitii
Chirii >> Apartament Casa Vila Spatii comerciale    
RO EN
 
Meniu
Noutati
Despre noi
Proiecte rezidentiale
Prezentarea Orasului Baia Mare
Informatii utile
Dictionar Imobiliare
Agenti
Stiri
 
Meniu utilizator
Inregistreaza oferta ta
 
Curs valutar
1 € = 4.6662 RON
1 $ = 4.0240 RON
19.06.2018
 
Site vsoft-design
Solutii imobiliare de calitate
Criza imobiliara abia incepe

    
         Daca anul trecut a fost pentru sectorul imobiliar unul de corectie a preturilor - nu neaparat dramatica - si de blocaj,in 2009 criza isi va arata cu adevarat coltii.
 Traim intr-o tara a paradoxurilor. Dupa un an de consistenta crestere a PIB - cea mai robusta dupa 1990 - situatia economica pare serios deteriorata. La fel, desi necesarul de locuinte depaseste acum 100de miliarde de euro pentru urmatorii zece ani, dezvoltatorii imobiliari vor trece, previzibil, prin cel mai dur soc post decembrist. Si nu doar criza globala este de vina.
 Cind stabilitatea macro economica - ne referim mai ales la o rata a inflatiei cu o singura cifra si la un cadru predictibil - a permis reducerea dobinzilor si lansarea creditarii pentru persoanele fizice, locuintele au fost principala tinta a romanilor.
 La o asemenea cerere - estimata la circa 125 de miliarde de euro la inceputul anului 2005 - trebuia sa i se raspunda cu o oferta pe masura. Asa se face ca o puzderie de oameni de afaceri, mai mult sau mai putin specialisti in domeniu, s-au indreptat rapid spre sectorul imobiliar si au inceput sa construiasca.
 Cel putin doi virusi, insa, s-au strecurat in acest mecanism care, altminteri, ar fi fost capabil sa functioneze cel putin un deceniu la o turatie rezonabila si sa aduca sume consistente atit in buzunarele dezvoltatorilor, cit si al bancherilor.
 Primul: lacomia ambilor "jucatori". Bancherii s-au aruncat la dobinzi nejustificat de mari, lucrind cu o marja nerusinata, atit pentru persoana fizica ce accesa un credit imobiliar, cit si pentru dezvoltatorul care imprumuta bani pentru a construi.
 La rindul lor, antreprenorii erau dispusi sa plateasca aceste dobinzi pentru a nu pierde momentul favorabil, pe de-o parte, si pentru ca oricum isi recuperau banii din regiile la fel de nerusinate pe care le practicau atunci cind socoteau pretul de vinzare a vilelor si apartamentelor.
 Cind un metru patrat construit costa, de exemplu, 300 de euro, ei il vindeau si cu 1200 de euro. Evident ca erau dispusi, in atare conditii, sa accepte o dobinda camatareasca pentru a se alimenta cu bani.
         Al doilea: nesabuinta romanilor in gestionarea bugetului de familie si un comportament de consum tip "Caritas". Neamtul s-ar gindi de trei ori daca si-ar antama viitorul virindu-se intr-un credit care inseamna jumatate din lefa lui pe luna pentru urmatorii zece-douazeci de ani.         
        Euforia unor anunturi triumfaliste ale administratiei - va amintit cum duduia economia? - inflama si mai mult acest comportament.

 Asa se face ca atunci cind "temperatura" economiei a scazut brusc -si nu doar ca efect al crizei globale - iar "duduiala" s-a tradus corect prin "supraincalzire", lantul s-a blocat cvasinstantaneu pe toate componentele sale iar pretul lacomiei din ultimii trei ani se vede.

PRETURILE LOCUINTELOR IN 2009, EGALE CU CELE DIN 2005


Potrivit grilei notarilor, barometrul pietei imobiliare, anul 2009 aduce taxe mai mici pe tranzactii imobiliare. Grila de evaluare a imobilelor dupa care notarii calculeaza impozitele pentru vanzarile de apartamente a scazut.

Pretul locuintelor atinge, potrivit calculelor, cotatiile din 2005, potrivit unei surse de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, citata de imomedia.ro. Codul fiscal prevede ca notarii sa realizeze, anual, expertize cu preturile minime pentru locuinte, pentru a evita incasarea unor impozite mai mici, daca vanzatorul si cumparatorul declara in contract un pret mai mic decat cel real.


Prin urmare, potrivit Codului Fiscal, la vanzarea unei case sau a unui teren vanzatorul achita 3% din pret, daca valoarea tranzactiei este inferioara sumei de 200.000 de lei si daca proprietatea a fost detinuta mai putin de 3 ani.

In cazul in care valoarea tranzactiei este mai mare, se va plati un impozit de 6.000 de lei (3%) plus 2% din ce depaseste 200.000lei.

Daca tranzactia are loc dupa trei ani de la cumpararea bunului, se va achita un impozit de 2% pana la 200.000 lei inclusiv.Daca pretul depaseste pragul respectiv, se vor plati 4.000 de lei (2%) plus 1% din diferenta peste 200.000 de lei. 
S.C. Elitmar S.R.L. - Agentia imobiliara CASSA  
Adresa: Baia Mare, Bd. Bucuresti 19 - Maramures
Tel/fax: 0262 225 677
Mobil: 0744 470 656
E-mail: agentiacassa@rdslink.ro
 

listat pe imobiliare baia mare